‘zero-commission’ beleggen via De Giro

Commissievrij beleggen op Amerikaanse beurzen

Degiro gaat andere brokers achterna en introduceert zero-commission beleggen in Nederland. Op Amerikaanse en Canadese beurzen worden geen directe transactiekosten meer in rekening gebracht. Toch ga je meer betalen. Er staat namelijk een flinke verhoging van de valutakosten tegenover, namelijk van 0,10% naar 0,25%. Valutakosten zijn kosten die je maakt als je met je Euro’s wilt beleggen in in Dollars genoteerde aandelen. De kosten worden daardoor op de meeste transacties juist hoger. Op een belegging van ongeveer 1000 euro is er al sprake van een kostenverdubbeling. En is de transactie nog groter, dan is de kostenverhoging dat ook. Zie hier enkele voorbeelden:

Aandelen transacties in de VS

aandelen transacties VS

Nederlanders profiteren niet van commissievrij beleggen

Het persbericht van Degiro is een beetje misleidend – to put it mildy: “DEGIRO retailises European Online Brokerage with zero commission trading on top US and European exchanges”. Ze zeggen wel Zero Commissie, maar er is een heuse prijsverhoging voor transacties in Amerikaanse aandelen. Ook is Zero Commissie voor Nederlandse beleggers misleidend als je wil handelen op beurzen in Europa. Dit geldt namelijk alleen voor de primaire beurzen in de belangrijkste groeimarkten van Degiro: Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden en Denemarken. Klanten uit die landen profiteren wél. Voor Nederlandse beleggers de zoveelste teleurstelling. Degiro leverde eerder al haar AFM vergunning in en ze kreeg een boete van de AFM door niet te voldoen aan de wet vermogensscheiding.

Wijzigingen kosten beleggen in Nederlandse aandelen

Als we kijken naar de wijzigingen in kosten voor beleggen in aandelen zijn er een aantal opmerkelijke veranderingen. De variabele vergoeding vervalt, het vaste tarief blijft (en wordt in sommige gevallen verlaagd) en Degiro introduceert een vaste vergoeding voor de kosten van derden. Wat dit betekent? Lees mee.

Variabele vergoeding vervalt 

Voor transacties op Euronext Amsterdam vervalt het variabele tarief en blijft alleen het vaste tarief van 2 euro in stand, voor zowel aandelen als ETF’s. Dit betekent dat je voor elke transactie € betaalt. Gelukkig blijft de kernselectie van ETF’s ongewijzigd. Ook op de rest van de beurzen vervalt het variabele tarief voor transacties en wordt in sommige gevallen het vaste tarief verlaagd. De tariefstructuur van opties en futures wordt vereenvoudigd. De commissie verandert naar 0,75 per contract.

Kosten van derden

Om de kostenstructuur te kunnen vereenvoudigen (maar wel te blijven verdienen), heeft Degiro besloten om een extra vergoeding in rekening te brengen. Hiermee dekken ze de externe kosten, waaronder clearing en brokerage kosten. Per 20 december 2022 wordt er op vrijwel alle producten € 0,50 per transactie extra in rekening gebracht. Deze kosten gelden niet voor opties, futures, de kernselectie van ETF’s en Tradegate-transacties.

Wat betekent dit? 

Wat dit betekent hangt af van de transactie die je doet. Met een transactie van € 100,- betaal je met het nieuwe systeem 47 cent meer. Dit is een prijsstijging van 23%. Met een transactie van € 1.000,- wordt het verschil al kleiner, namelijk € 0,20 (prijsstijging van 9%). Grote beleggers gaan erop vooruit (zie tabel hieronder): bij een transactie van € 10.000,- scheelt het 50% aan kosten.

Kosten aandelen transacties op de Euronext Amsterdam

Degiro introduceert Zero Commission, klopt dit wel?

Zero commission is met name een marketing propositie lijkt het wel. Beleggen bij Degiro kan een optie zijn want ze hebben een enorm aanbod van aandelen en ETF’s. Mocht je wél zonder commissie willen beleggen, dan kun je het beste elke maand een ETF uit de kernselectie kopen. En wil je Zero Commissie beleggen in aandelen? Dan is BUX Zero een optie om eens te onderzoeken.

Plaats een reactie